Prisvajanje grada: turizam

Instalacija, akcije u javnom prostoru, artist book, video, 2015.

Polazišna točka rada je transformacija grada usred porasta turizma u Zagrebu. Postavljajući pitanje “Čiji je centar grada?”, istražujem odnos javnog prostora i turizma. Izvodim intervencije i akcije u javnom prostoru, istraživanje prezentiram kroz knjige umjetnika, zatim alternativne vodiče za turiste i za stanovnike grada.

Primjerice pokušavam naći posao u hostelu, mjerim kolika je duljina izloga novootvorenih "finih" dućana ili mjerim koliko je prostora ulice zaista javno, a koliko je zauzeto otvorenim terasama kafića.

Zatim, na ugostiteljski šećer ispisujem omjer slobodnih, svima dostupnih sjedećih mjesta i sjedećih mjesta na otvorenim terasama kafića, onih što zahtjevaju neki vid novčane kompenzacije u Tkalčićevoj ulici (omjer je 28: 2160). Tkalčićeva ulica je prema turističkim vodičima najživlja ulica u Zagrebu, međutim posljednjih nekoliko godina ulicu obilježava širenje otvorenih terasa kafića bez vođenja računa o arhitekturi i javnom prostoru ulice. Gerilski ubacujem šećere među ostale šećere na stolove kafića.

Naposlijetku, novine Prisvajanje grada: radni materijali okupljaju materijale koji su nastajali od listopada 2014. do prosinca 2015. godine. Sadrže skice i sažetke intervencija, kombinirajući ih s materijalima sakupljenim tijekom dvotjedne akcije dijeljenja vodiča u sklopu 13. izdanja Urbanfestivala (Zagreb: turisti, trgovine, terase i trgovi) i dio materijala iz rada Razgovori o knjižarama.