Ruke, plahte, metla: statistički ljetopis

Akcija u javnom prostoru, 2019.

enter image description here

U zemlji u kojoj se ekonomija sve više oslanja na turizam, iz godine u godinu raste broj smještajnih kapaciteta, a time i potreba za onima koje tu infrastrukturu održavaju – čistačicama, sobaricama i dr. Uspješnost turizma uglavnom se prikazuje statistikama broja noćenja i dolazaka gostiju. Poslove pripreme i održavanja turističke infrastrukture (poput pripreme kreveta) najčešće obavljaju žene. Iako su potrebe za sezonskim radnicama sve veće, one i dalje spadaju među ranjivije skupine radnica.

Kroz rad Ruke, plahte, metla ideja je vidljivijim učiniti rad sobarica, čistačica, pralja. Statistike rada (broj pospremljenih kreveta, promijenjenih plahti, kvadratura usisanih površina, zamijenjenih rola toaletnog papira itd.) prevedene su u mjere javnog prostora Korza, središnje javne površine u gradu Rijeci.

Rad je zamišljen kao dvodnevna akcija u javnom prostoru prilikom koje sam prolaznicima dijelila deplijan s opisanim statistikama i njihovim vizualizacijama. Osim toga, prolaznici su mogli i odgovoriti na upitnik intervencijom na površinu štanda te komentirati odnos turizma i grada Rijeke koji se posljednjih nekoliko godina počeo okretati ovoj industriji.

Rad je nastao na poziv umjetničke organizacije Građanke svom gradu.

Dizajn: Petra Milički
Fotografije akcije: Tanja Kanazir
Arhitektica: Iva Ivas

Preuzmi deplijan