Rijeka: ljetopis kretanja

Audio šetnja, GSG, 2020.

Rad Rijeka: Ljetopis kretanja zamišljen je kao nastavak na akciju Ruke, plahte, metla: statistički ljetopis iz 2019. godine u suradnji s umjetničkom organizacijom Građanke svom gradu. Kada smo koncem 2019. na Jadranskom trgu u Rijeci prolaznicima postavili pitanje smatraju li da je stan koji stoji prazan propuštena prilika za biznis (u obliku dnevnog najma), većina njih odgovorila je potvrdno. Grad Rijeka se posljednjih godina sve više usmjerava prema industriji turizma, a posebno je 2020. godina bila puna očekivanja i statistike su obećavale porast noćenja i dolazaka turista. Godinu dana kasnije, uslijed pandemije koronavirusa i protuepidemioloških mjera gotovo sve je stavljeno na čekanje. U formi audio šetnje, rad Rijeka: Ljetopis kretanja prolazi kroz Korzo i sagledava ovu središnju gradsku ulicu iz dvije vremenske točke: završetak 2019. nakon uspješne turističke sezone i priprema za sljedeću i kraj 2020. godine koju je izmijenila pandemija koronavirusa. Iako je vremenski razmak između dvije perspektive samo godinu dana, čini se da su svakodnevica kao i naš fokus potpuno drugačiji. Dok s jedne strane imamo velika očekivanja i prognoze turističkog rasta uz promjene koje turizam donosi gradu, s druge su iskustvo praznih ulica, uređeni apartmani koji čekaju i promjena koja seže do naših svakodnevnih upotreba prostora i kretanja gradom.

Audio šetnju možete poslušati ovdje. Preuzmite audio i krenite u šetnju riječkim Korzom (Početna točka: GRADSKA URA).

Oblikovanje i miks zvuka: Iva Ivan
Narator: Srđan Popović
Dizajn materijala: Petra Milički
Hvala svima koji su sudjelovali u razgovorima i podijelili svoja iskustva o kretanju gradom, zatim Ireni Bekić, Branki Cvjetičanin, Luciji Duda, Jakovu S. Perkoviću i Leli Vujanić.
Literatura korištena u audio šetnji:
Matejčić, R. (1988) Kako čitati grad: Rijeka, jučer, danas, Rijeka: Izdavački centar Rijeka
Solnit, R. (2005) A Field Guide to Getting Lost, New York: Viking
Zinaić, M. i M. Vejvoda, „Robna kuća “RI” : razgovor s arhitektom Ninoslavom Kučanom.“ Dometi 7 (1974) 12, str. 57-68 LivecamCroatia, Jadranski trg
Glazba: Retro soul s Bensound