Što će nam fundus?

Umjetničko-istraživački projekt, GMK, 2018.

enter image description here

Umjetničko-istraživački projekt Što će nam fundus umjetnice Katerine Dude započet je 2016. godine u okviru programa Otvoreni studio u Galeriji Miroslav Kraljević. Umjetnica se fokusirala na povijest Galerije i tada aktualno iseljavanje zaposlenika iz zgrade INA-e u Šubićevoj 29. Naracije o zgradi neizbježno su otvorile i priču o povijesti galerije i povijesti Kulturno-umjetničkog društva INA, osnovanom 1977.

Iako u početku zamišljena kao izložbeni prostor za likovne umjetnike-amatere, u Galeriji početkom 1990-ih dolazi do promjene programske koncepcije te se profilira u smjeru izlaganja suvremenih umjetničkih praksi. Angažman amaterskih i profesionalnih umjetnika pridonosi stvaranju hibridnog galerijskog fundusa koji je u narednih trideset godina cirkulirao između skladišta u galeriji, ureda u INA-inoj zgradi i privatnih domova bivših zaposlenika INA-e.

Zajedno s kustosicama Galerije Miroslav Kraljević umjetnica ulazi u arhivu Galerije, razgovara s bivšim članovima i voditeljima KUD-a te bivšim kustosima/icama u Galeriji kako bi rasvijetlila ulogu INA-e u prikupljanju umjetničkih radova i odnos prema umjetnicima koji izlažu u galeriji. U kakvim su izlagačkim uvjetima djelovali umjetnici? Kako se formira tržišna i kolekcionarska vrijednost njihovih radova te tko ima pravo na fundus započet unutar samoupravnog ekonomskog sustava i paradigme ”kultura radnicima”?

Iz kataloga izložbe, kustosice Ana Kovačić, Lea Vene i Sanja Sekelj